ΣΥΝΔΡΟΜΟ SJOGREN

Τι είναι το σύνδρομο Sjögren;

Το σύνδρομο Sjögren είναι μια φλεγμονώδης ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει πολλά διαφορετικά μέρη του σώματος, αλλά συχνότερα επηρεάζει την παραγωγή δακρύων και σιέλου. Οι ασθενείς με αυτήν την πάθηση μπορεί να παρατηρήσουν ερεθισμό, αίσθημα βάρους ή επώδυνο κάψιμο στα μάτια. Η ξηροστομία (ή δυσκολία στην κατανάλωση ξηρών τροφών) και το πρήξιμο των αδένων γύρω από το πρόσωπο και το λαιμό είναι επίσης κοινά. Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν ξηρότητα στη μύτη, στο λαιμό, στον κόλπο και στο δέρμα. Η δυσκολία κατάποσης και τα συμπτώματα παλινδρόμησης είναι επίσης κοινά.

Το πρωτοπαθές σύνδρομο Sjögren εμφανίζεται σε άτομα χωρίς άλλη ρευματική νόσο. Το δευτεροπαθές σύνδρομο Sjögren εμφανίζεται σε άτομα που έχουν άλλη ρευματολογική νόσο, συνήθως συστηματικό ερυθηματώδη λύκο και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μπορεί περιστασιακά να συγχέεται με ένα πρόσφατα περιγραφέν σύνδρομο που ονομάζεται νόσος IgG4.

Οι περισσότερες από τις επιπλοκές του συνδρόμου Sjögren εμφανίζονται λόγω μειωμένων δακρύων και σιέλου. Οι ασθενείς με ξηροφθαλμία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων γύρω από τα μάτια και μπορεί να έχουν βλάβη στον κερατοειδή. Η ξηροστομία μπορεί να προκαλέσει αύξηση της οδοντικής τερηδόνας, ουλίτιδα (φλεγμονή των ούλων) και στοματικές λοιμώξεις από μύκητα που μπορεί να προκαλέσουν πόνο και κάψιμο. Μερικοί ασθενείς έχουν επεισόδια επώδυνης διόγκωσης στους σιελογόνους αδένες γύρω από το πρόσωπο.

Μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές σε άλλα μέρη του σώματος. Πόνος και δυσκαμψία στις αρθρώσεις με ήπιο πρήξιμο μπορεί να εμφανιστεί σε μερικούς ασθενείς, ακόμη και σε αυτούς χωρίς ρευματοειδή αρθρίτιδα ή λύκο. Εξανθήματα στα χέρια και τα πόδια που σχετίζονται με φλεγμονή στα μικρά αιμοφόρα αγγεία (αγγειίτιδα) και φλεγμονή στους πνεύμονες, το ήπαρ και τους νεφρούς μπορεί να εμφανιστούν σπάνια και να είναι δύσκολο να διαγνωστούν. Μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και αδυναμία έχουν επίσης περιγραφεί σε ορισμένους ασθενείς. Οι παρωτίδες

βρίσκεται στη γνάθο και μπορεί να διογκωθούν και να φλεγμαίνουν σε ορισμένα άτομα με σύνδρομο Sjögren.

Πώς διαγιγνώσκεται το σύνδρομο Sjögren;

Η διάγνωση εξαρτάται από ένα συνδυασμό συμπτωμάτων, φυσικής εξέτασης, εξετάσεων αίματος και μερικές φορές βιοψιών. Τα ξηρά μάτια και το στόμα μπορεί να είναι πρώιμα σημάδια της κατάστασης, αλλά απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση, επειδή αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από πολλές άλλες καταστάσεις ή φάρμακα. Ειδικές δοκιμές μπορεί να εκτιμήσουν οποιαδήποτε μείωση στην παραγωγή δακρύων ή σιέλου. Η εξέταση των ματιών είναι χρήσιμη για τον εντοπισμό τυχόν οφθαλμικών αλλαγών που παρατηρούνται στο σύνδρομο Sjögren. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να προσδιορίσουν την παρουσία αντισωμάτων (πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος που βοηθούν στην καταστροφή ξένων εισβολέων) τυπικά της νόσου. Τυπικά αντισώματα περιλαμβάνουν αντιπυρηνικά αντισώματα (ANA), αντι-SSA και SSB αντισώματα ή ρευματοειδή παράγοντα, αλλά αυτά δεν είναι πάντα παρόντα. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν βιοψίες σιελογόνων αδένων γύρω από το πρόσωπο ή κάτω από την επιφάνεια του εσωτερικού χείλους.

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο Sjögren;

Η θεραπεία έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα. Τα ξηρά μάτια συνήθως ανταποκρίνονται στα τεχνητά δάκρυα που εφαρμόζονται τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας ή στα jels που εφαρμόζονται τη νύχτα. Οι οφθαλμικές σταγόνες που μειώνουν τη φλεγμονή στους αδένες γύρω από τα μάτια, όπως η κυκλοσπορίνη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της παραγωγής δακρύων. Το πόσιμο νερό, η τσίχλα ή η χρήση υποκατάστατων σιέλου μπορεί να ανακουφίσει την ξηροστομία. Μερικοί ασθενείς επωφελούνται από τη χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων που διεγείρουν τη ροή του σιέλου, όπως η πιλοκαρπίνη (Salagen) ή η σιβιμουλίνη (Evoxac). Εάν οι ασθενείς αναπτύξουν μολύνσεις από μύκητα, μπορεί να χρησιμοποιηθούν αντιμυκητιασικές θεραπείες. Οι υγραντήρες και η άρδευση με ρινικό αλατόνερο μπορούν να βελτιώσουν τη ρινική ξηρότητα. Τα φάρμακα που μειώνουν το γαστρικό οξύ (όπως αναστολείς αντλίας πρωτονίων και αποκλειστές Η2) μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα παλινδρόμησης. Οι θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση μερικής ξηρότητας, αλλά συνήθως κάποια ξηρότητα επιμένει.

Όλοι οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν τακτική οδοντιατρική φροντίδα για την πρόληψη τερηδόνας και απώλειας δοντιών που μπορεί να εμφανιστούν ως επιπλοκή του Sjögren. Οι ασθενείς με ξηροφθαλμία πρέπει να επισκέπτονται τακτικά έναν οφθαλμίατρο για σημεία βλάβης στον κερατοειδή. Οι ασθενείς με υπερβολική ερυθρότητα και πόνο στα μάτια πρέπει να αξιολογούνται για λοιμώξεις.

Η υδροξυχλωροκίνη (Plaquenil), ένα ανθελονοσιακό φάρμακο που χρησιμοποιείται στον λύκο και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, μπορεί να είναι χρήσιμη σε ορισμένους ασθενείς με σύνδρομο Sjögren μειώνοντας τον πόνο στις αρθρώσεις και το εξάνθημα που βιώνουν ορισμένοι ασθενείς. Ασθενείς με σπάνια αλλά σοβαρά συστηματικά συμπτώματα, όπως πυρετός, εξανθήματα, κοιλιακό άλγος ή πνευμονικά ή νεφρικά προβλήματα, μπορεί να χρειάζονται θεραπεία με κορτικοστεροειδή και / ή ανοσοκατασταλτικούς παράγοντες όπως μεθοτρεξάτη, αζαθειοπρίνη, μυκοφαινολάτη ή κυκλοφωσφαμίδη. Επιπλέον, οι ερευνητές αξιολογούν το rituximab και άλλες βιολογικές θεραπείες για τη θεραπεία περιπτώσεων Sjögren που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα.

Ζώντας με το σύνδρομο Sjögren

Το σύνδρομο Sjögren δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η σωστή θεραπεία βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Οι ρευματολόγοι είναι ειδικοί στις μυοσκελετικές διαταραχές και, ως εκ τούτου, είναι πιο πιθανό να κάνουν μια σωστή διάγνωση. Μπορούν επίσης να συμβουλεύουν τους ασθενείς για τις καλύτερες διαθέσιμες επιλογές θεραπείας.

Τα άτομα με σύνδρομο Sjögren είναι συνήθως σε θέση να ζήσουν φυσιολογική ζωή με πολύ λίγες προσαρμογές. Όταν γίνεται διάγνωση, πολλοί ασθενείς πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους σε ξηρά μάτια και ξηροστομία, αλλά αυτά τα συμπτώματα τείνουν να υποχωρούν με το χρόνο. Οποιοσδήποτε πόνος ή ερυθρότητα στα μάτια πρέπει να αξιολογείται αμέσως, καθώς αυτό μπορεί να σηματοδοτεί μια λοίμωξη. Για να μειωθεί ο κίνδυνος για τερηδόνα και άλλα οδοντικά προβλήματα, οι ασθενείς πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή στοματική υγιεινή και την τακτική οδοντιατρική φροντίδα.

 

Οι ασθενείς θα πρέπει να επισκέπτονται τακτικά τον γιατρό τους για γενικό έλεγχο υγείας. Θα πρέπει επίσης να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν ανώμαλο πρήξιμο στους αδένες γύρω από το πρόσωπο ή το λαιμό, κάτω από τα χέρια, ή στις περιοχές της βουβωνικής χώρας, καθώς αυτό μπορεί να είναι σημάδι λεμφώματος

Ώρες λειτουργίας ιατρείου

Δευτέρα-Τετάρτη-Πέμπτη

15:00-21:30

Κλείστε το ραντεβού σας



    Get Free Medical Consultation, Call 234-567890