ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένας τύπος χρόνιας (συνεχιζόμενης) αρθρίτιδας που εμφανίζεται στις αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματος (για παράδειγμα, στα δύο χέρια, στους καρπούς και / ή στα γόνατα). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στις αρθρώσεις και πρήξιμο και δυσκαμψία. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν μη φαρμακολογικές θεραπείες ή / και φάρμακα.
Τι είναι ρευματοειδής αρθρίτιδα;
Η αρθρίτιδα είναι ένας γενικός όρος για φλεγμονή (ερυθρότητα, θερμότητα, πρήξιμο και πόνος) στις αρθρώσεις. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένας τύπος χρόνιας (συνεχιζόμενης) αρθρίτιδας που εμφανίζεται στις αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματος (για παράδειγμα, στα δύο χέρια, στους καρπούς ή / και στα γόνατα), η οποία βοηθά στη διάκρισή της από άλλους τύπους αρθρίτιδας.
Εκτός από την προσβολή των αρθρώσεων, η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί περιστασιακά να επηρεάσει άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, των οφθαλμών, των πνευμόνων, της καρδιάς, του αίματος, των νεύρων ή των νεφρών.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς (το σύστημα καταπολέμησης των λοιμώξεων του σώματος) αντιδρά υπερβολικά εναντίον του. Το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει μερικά ή όλα τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;
Τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
– Πόνος στις αρθρώσεις και πρήξιμο
– Δυσκαμψία, ειδικά το πρωί
– Κόπωση
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει κάθε άτομο διαφορετικά. Στους περισσότερους ανθρώπους, τα συμπτώματα των αρθρώσεων μπορεί να αναπτυχθούν σταδιακά για αρκετά χρόνια. Σε άλλους ανθρώπους, η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προχωρήσει γρήγορα. Μερικά άτομα μπορεί να έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα για περιορισμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να υποχωρήσει (μια εποχή χωρίς συμπτώματα).
Η ανεξέλεγκτη φλεγμονή προκαλεί την καταστροφή και φθορά του χόνδρου, γεγονός που οδηγεί σε παραμορφώσεις των αρθρώσεων. Τελικά, το ίδιο το οστό διαβρώνεται, οδηγώντας ενδεχομένως σε σύντηξη της άρθρωσης. Αυτή η διαδικασία υποβοηθείται από συγκεκριμένα κύτταρα και ουσίες του ανοσοποιητικού συστήματος, που παράγονται στις αρθρώσεις αλλά κυκλοφορούν και προκαλούν συμπτώματα σε όλο το σώμα.
Πως διαγιγνώσκεται η ρευματοειδής αρθρίτιδα;
Η διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας βασίζεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως:
– Πρωινή δυσκαμψία που διαρκεί τουλάχιστον μία ώρα και υπάρχει για τουλάχιστον έξι εβδομάδες.
– Οίδημα τριών ή περισσότερων αρθρώσεων για τουλάχιστον έξι εβδομάδες.
– Πρήξιμο των αρθρώσεων του καρπού, των χεριών ή των δακτύλων για τουλάχιστον έξι εβδομάδες.
– Οίδημα των ίδιων αρθρώσεων και στις δύο πλευρές του σώματος.
– Αλλαγές στις ακτινογραφίες χεριών που είναι χαρακτηριστικά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
– Ρευματοειδή οζίδια του δέρματος
– Εξέταση αίματος που είναι θετική για ρευματοειδή παράγοντα * και / ή αντισώματα αντι-κιτρουλινωμένου πεπτιδίου / πρωτεΐνης
* Ο ρευματοειδής παράγοντας μπορεί να υπάρχει σε άτομα που δεν έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα. Άλλες ασθένειες μπορούν επίσης να προκαλέσουν την παραγωγή του ρευματοειδούς παράγοντα στο αίμα. Ένα τεστ που ονομάζεται αντίσωμα CCP μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει στον προσδιορισμό του εάν το αντίσωμα του ρευματοειδούς παράγοντα οφείλεται σε ρευματοειδή αρθρίτιδα ή κάποια άλλη ασθένεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας βασίζεται σε συνδυασμό διαφόρων παραγόντων και όχι μόνο στην παρουσία του ρευματοειδούς παράγοντα στο αίμα.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα αυτά τα χαρακτηριστικά σε άτομα με πρώιμη ρευματοειδή αρθρίτιδα και αυτά τα προβλήματα μπορεί να υπάρχουν σε ορισμένα άτομα με άλλες ρευματικές παθήσεις.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητη η παρακολούθηση της κατάστασης με την πάροδο του χρόνου προτού γίνει μια οριστική διάγνωση ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Πως θεραπεύεται η ρευματοειδής αρθρίτιδα;
Οι στόχοι της θεραπείας της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι:
– Έλεγχος των σημείων και τα συμπτωμάτων του ασθενούς.
– Αποτροπή αρθρικής καταστροφής.
– Διατήρηση της ποιότητας ζωής του ασθενούς και της ικανότητας λειτουργίας.
Η βλάβη των αρθρώσεων εμφανίζεται γενικά μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της διάγνωσης, οπότε είναι σημαντικό να διαγνώσετε και να θεραπεύσετε τη ρευματοειδή αρθρίτιδα στο «παράθυρο ευκαιρίας» για να αποφύγετε μακροπρόθεσμες συνέπειες.
Οι θεραπείες για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα περιλαμβάνουν φάρμακα, ανάπαυση, άσκηση, φυσική θεραπεία και χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση βλάβης στην άρθρωση.
Ο τύπος της θεραπείας θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία του ατόμου, η γενική υγεία, το ιατρικό ιστορικό και η σοβαρότητα της αρθρίτιδας.
Φάρμακα
Υπάρχουν πολλά φάρμακα για τη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις, του πρηξίματος και της φλεγμονής και για την πρόληψη ή επιβράδυνση της νόσου. Ο τύπος φαρμάκων που συνιστά ο γιατρός σας θα εξαρτηθεί από το πόσο σοβαρή είναι η αρθρίτιδα και πόσο καλά ανταποκρίνεστε στα φάρμακα.
Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν:
– Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)
– Κορτικοστεροειδή (από του στόματος και ενέσιμες μορφές)
– Αντιρευματικά φάρμακα που τροποποιούν τη νόσο (DMARDs) όπως υδροξυχλωροκίνη (Plaquenil), μεθοτρεξάτη (Methotrexate), σουλφασαλαζίνη (Salopyrine) και λεφλουνομίδη (Arava).
Μπορεί να χρειαστούν τέσσερις έως έξι εβδομάδες θεραπείας με μεθοτρεξάτη, ένας έως δύο μήνες με σουλφασαλαζίνη και δύο έως τρεις μήνες με υδροξυχολοροκίνη για να παρατηρηθεί βελτίωση στα συμπτώματα.
– Βιολογικοί παράγοντες, όπως infliximab, etanercept, adalimumab, certolizumab, golimumab, tocilizumab, rituximab, abatacept, anakinra και tofacitinib.
Οι βιολόγοι τείνουν να λειτουργούν γρήγορα, εντός δύο εβδομάδων για ορισμένα φάρμακα και εντός τεσσάρων έως έξι εβδομάδων για άλλους. Τα βιολογικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα DMARDs. Συνήθως προορίζονται για ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται επαρκώς σε DMARDs ή εάν η πρόγνωση για τον ασθενή είναι φτωχή.
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
Δευτέρα-Τετάρτη-Πέμπτη
15:00-21:30