ΟΥΡΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

ΟΥΡΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια επώδυνη μορφή αρθρίτιδας που υπάρχει από την αρχαιότητα. Μερικές φορές αναφέρεται ως η «ασθένεια των βασιλιάδων», επειδή οι άνθρωποι την έχουν συνδέσει εσφαλμένα με το είδος της υπερβολικής κατανάλωσης στα τρόφιμα και το κρασί που μόνο οι πλούσιοι και οι ισχυροί μπορούσαν. Στην πραγματικότητα, η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε και οι παράγοντες κινδύνου ποικίλλουν.

Τα πρώτα συμπτώματα είναι συνήθως έντονα επεισόδια επώδυνου πρηξίματος σε μεμονωμένες αρθρώσεις, συχνότερα στα πόδια, ειδικά στο μεγάλο δάκτυλο. Η πρησμένη περιοχή μπορεί να είναι κόκκινη και ζεστή. 50% των πρώτων επεισοδίων εμφανίζονται στο δάκτυλο του ποδιού, αλλά μπορεί να εμπλακεί οποιαδήποτε άρθρωση. Ευτυχώς, είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί η ουρική αρθρίτιδα και να μειωθούν οι πολύ επώδυνες προσβολές της, αποφεύγοντας τις τροφές και τα φάρμακα, και λαμβάνοντας φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν. Ωστόσο, η διάγνωση της ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να είναι δύσκολη και η θεραπεία συχνά πρέπει να είναι προσαρμοσμένη για κάθε άτομο.

Τι προκαλεί ουρική αρθρίτιδα;

Η ουρική αρθρίτιδα συμβαίνει όταν η περίσσεια ουρικού οξέος (ένα συνηθισμένο απόβλητο προϊόν) συλλέγεται στο σώμα και οι ουρικοί κρύσταλλοι εναποτίθενται στις αρθρώσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή είτε η παραγωγή ουρικού οξέος αυξάνεται είτε, πιο συχνά, τα νεφρά δεν μπορούν να απομακρύνουν το ουρικό οξύ από το σώμα αρκετά καλά. Ορισμένα τρόφιμα και φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος και να οδηγήσουν σε προσβολές ουρικής αρθρίτιδας. Αυτά περιλαμβάνουν:

– Τα οστρακόδερμα, τα γαλακτομικά, το κόκκινο κρέας, οι σούπες και τα κρέατα όπως το συκώτι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες.

– Το αλκοόλ

– Ζαχαρούχα ποτά και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη

– Μερικά φάρμακα, όπως:

_ χαμηλή δόση ασπιρίνης (αλλά επειδή μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, δεν συνιστούμε στα άτομα με ουρική αρθρίτιδα να σταματήσουν να λαμβάνουν ασπιρίνη χαμηλής δόσης)

_ ορισμένα διουρητικά όπως υδροχλωροθειαζίδη

_ ανοσοκατασταλτικά που χρησιμοποιούνται σε μεταμοσχεύσεις οργάνων όπως κυκλοσπορίνη και tacrolimus

Με την πάροδο του χρόνου, τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε εναποθέσεις κρυστάλλων ουρικού μέσα και γύρω από τις αρθρώσεις. Αυτοί οι κρύσταλλοι μπορούν να προσελκύσουν λευκά αιμοσφαίρια, οδηγώντας σε σοβαρές, επώδυνες προσβολές ουρικής αρθρίτιδας και χρόνια αρθρίτιδα. Το ουρικό οξύ μπορεί επίσης να εναποτεθεί στο ουροποιητικό σύστημα, προκαλώντας πέτρες στους νεφρούς.

Πώς διαγιγνώσκεται η ουρική αρθρίτιδα;

Κάποια άλλα είδη αρθρίτιδας μπορούν να μιμηθούν την ουρική αρθρίτιδα, οπότε η σωστή διάγνωση είναι το κλειδί. Στην αρχή, οι επιθέσεις ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να ξεκινήσουν τη νύχτα. Οι οξείες προσβολές ακολουθούνται συνήθως από περιόδους χωρίς συμπτώματα. Εκτός από το ότι βρίσκονται στις αρθρώσεις, οι κρύσταλλοι μπορούν να σχηματίσουν τόφους κάτω από το δέρμα, που συχνά βρίσκονται πάνω από μια άρθρωση ή στο εξωτερικό αυτί. Ένας ρευματολόγος μπορεί να διαγνώσει ουρική αρθρίτιδα και να βεβαιωθεί ότι τα συμπτώματα δεν οφείλονται σε κάποιον άλλο τύπο αρθρίτιδας ή τραυματισμού.

Η διάγνωση της ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Η ουρική αρθρίτιδα διαγιγνώσκεται συχνά κατά την εύρεση κρυστάλλων ουρικού οξέος. Ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει μια βελόνα για να εξαγάγει υγρό από μια προσβεβλημένη άρθρωση και θα μελετήσει αυτό το υγρό κάτω από ένα μικροσκόπιο για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν κρύσταλλοι ουρικού οξέος. Κρύσταλλοι μπορούν επίσης να βρεθούν στους τόφους, που εμφανίζονται σε προχωρημένη ουρική αρθρίτιδα.

Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί επίσης να διαγνωστεί με βάση το μοτίβο της συμμετοχής των αρθρώσεων, τα χαρακτηριστικά συμπτώματα, την πορεία του χρόνου, τις εξετάσεις αίματος για ουρικό οξύ και τις προηγμένες εξετάσεις απεικόνισης.

Τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα είναι σημαντικά για τη μέτρηση, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι παραπλανητικά, ειδικά εάν μετρηθούν τη στιγμή της οξείας προσβολής. Τα επίπεδα μπορεί να είναι φυσιολογικά για μικρό χρονικό διάστημα ή ακόμη και χαμηλά κατά τη διάρκεια των επιθέσεων. Ακόμα και άτομα που δεν έχουν ουρική αρθρίτιδα μπορεί να έχουν αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος.

Οι ακτινογραφίες ενδέχεται να καταδείξουν βλάβη στις αρθρώσεις σε ουρική αρθρίτιδα μεγάλης διάρκειας.

Πώς αντιμετωπίζεται η ουρική αρθρίτιδα;

Θεραπεία οξέων προσβολών

Μία θεραπεία για κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας είναι η κολχικίνη. Αυτό το φάρμακο μπορεί να είναι αποτελεσματικό εάν δοθεί νωρίς στην κρίση. Ωστόσο, η κολχικίνη μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο, διάρροια και άλλες παρενέργειες. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να είναι λιγότερο συχνές με χαμηλές δόσεις. Ασθενείς με νεφρική ή ηπατική νόσο ή που λαμβάνουν φάρμακα που αλληλεπιδρούν με κολχικίνη, πρέπει να λαμβάνουν χαμηλότερες δόσεις ή να χρησιμοποιούν άλλα φάρμακα. Η κολχικίνη έχει επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των επιθέσεων ουρικής αρθρίτιδας (βλ. Παρακάτω).

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) είναι φάρμακα που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και τον πόνο στις αρθρώσεις και σε άλλους ιστούς. Υψηλές δόσεις ΜΣΑΦ βραχείας δράσης δίνουν την ταχύτερη ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές, έλκη ή διάρροια, αλλά είναι καλά ανεκτά από τους περισσότερους ανθρώπους όταν χρησιμοποιούνται βραχυπρόθεσμα. Μερικά άτομα δεν μπορούν να λάβουν ΜΣΑΦ λόγω καταστάσεων υγείας όπως έλκος στομχου ή μειωμένη νεφρική λειτουργία ή χρήση αντιπηκτικών.

Τα κορτικοστεροειδή είναι χρήσιμες επιλογές για ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν ΜΣΑΦ. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά στη θεραπεία κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας. Εάν εμπλέκονται μόνο μία ή δύο αρθρώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει ένεση κορτικοστεροειδές απευθείας στην άρθρωση σας.

 

Θεραπεία για την απομάκρυνση της περίσσειας ουρικού οξέος

Οι ασθενείς που έχουν επαναλαμβανόμενες κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας, ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα ή τοφούς ή πέτρες στα νεφρά θα πρέπει να πάρουν φάρμακα για τη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα. Αυτά τα φάρμακα δεν βοηθούν στις κρίσεις της οξείας ουρικής αρθρίτιδας, οπότε οι περισσότεροι ασθενείς θα πρέπει να αρχίσουν να τα παίρνουν μετά από αυτές. Το φάρμακο που χρησιμοποιείται πιο συχνά για να επαναφέρει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα στο φυσιολογικό είναι η αλλοπουρινόλη. Αναστέλλει την παραγωγή ουρικού οξέος. Το Febuxostat, ένα νεότερο φάρμακο, αναστέλλει επίσης την παραγωγή ουρικού οξέος.

Το Probenecid και το Lesinurad βοηθούν τα νεφρά να απομακρύνουν το ουρικό οξύ. Μόνο οι ασθενείς με καλή νεφρική λειτουργία που δεν υπερπαράγουν ουρικό οξύ πρέπει να λαμβάνουν αυτές τις θεραπείες.

Οι κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας συχνά εμφανίζονται όταν αρχίζετε να χρησιμοποιείτε φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα. Οι ασθενείς μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή φλεγμονών κατά την έναρξη αυτών των φαρμάκων χρησιμοποιώντας επίσης χαμηλής δόσης κολχικίνη ή ΜΣΑΦ. Συχνά, οι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς να συνεχίζουν να λαμβάνουν κολχικίνη σε χαμηλή, προληπτική δόση μαζί με το φάρμακο μείωσης του ουρικού οξέος για τουλάχιστον έξι μήνες.

Εάν παίρνετε φάρμακο μείωσης του ουρικού οξέος, ο γιατρός σας θα πρέπει αργά να αυξήσει τη δόση και να συνεχίσει να ελέγχει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα σας. Μόλις τα επίπεδα ουρικού οξέος σας πέσουν κάτω από 6 mg/dL, οι κρύσταλλοι τείνουν να διαλύονται και μπορούν να αποφευχθούν νέες εναποθέσεις κρυστάλλων. Πιθανότατα θα πρέπει να παραμείνετε σε αυτό το φάρμακο μακροπρόθεσμα για να αποφύγετε τις κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας.

Αυτό που λειτουργεί καλά για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί τόσο καλά για ένα άλλο. Επομένως, οι αποφάσεις σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η θεραπεία και ποια φάρμακα θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να προσαρμόζονται για κάθε ασθενή. Οι επιλογές θεραπείας εξαρτώνται από τη νεφρική λειτουργία, άλλα προβλήματα υγείας, προσωπικές προτιμήσεις και άλλους παράγοντες.

Αυτό που τρώτε μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος. Περιορίστε την ποσότητα ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Το υπερβολικό αλκοόλ, ειδικά η μπύρα, μπορεί να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα. Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ. Περιορίστε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πουρίνες, όπως κρέας και ορισμένα θαλασσινά.

Ώρες λειτουργίας ιατρείου

Δευτέρα-Τετάρτη-Πέμπτη

15:00-21:30

Κλείστε το ραντεβού σας



    Get Free Medical Consultation, Call 234-567890